Blog

makaron

Makaron bez cholesterolu – czy to możliwe?

Makaron to jeden z najpopularniejszych składników potraw. Ma on liczne zalety, które decydują o tym, że często pojawia się na domowych i restauracyjnych stołach. Po pierwsze jest niesamowicie pożywny. To bogate źródło węglowodanów niezbędnych do codziennego funkcjonowania, ale obfituje on również w białko. Poza tym makaron jest dostępny w wielu odmianach.

Czytaj więcej...

pszenica

Walory pszenicy DURUM

Często można spotkać się z krzywdzącym stereotypem dotyczącym tego, że stawiając na zdrowe odżywienia i nie chcąc przytyć, należy unikać produktów, których głównym składnikiem jest pszenica. Nic bardziej mylnego — wybierając odpowiedni rodzaj pszenicy, jak durum, dostarcza się swojemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jakie właściwości ma odmiana twardej pszenicy? Dlaczego warto po nią sięgać?

Czytaj więcej...

makaron ciemny

Rodzaje makaronów dietetycznych

Czy będąc na diecie musisz rezygnować z jednego z najpopularniejszy i uwielbianych przez Polaków posiłków? Powszechnie uważa się, że makaron jest zbyt tuczący, żeby móc spożywać go na redukcji. To mit – najważniejsze dla odchudzania jest podsumowywanie kalorii. Nie jest tak, że nie możesz zjeść czegoś bardziej kalorycznego na obiad – wystarczy lżejsze śniadanie i delikatniejsza kaloria, dokładne podsumowanie kcal i efekt gwarantowany. Jeżeli jednak nie chcesz ograniczać porcji porannych i wieczorny, a mimo tego zjeść solidną miskę makaronu na obiad – jest na to rozwiązanie.

Czytaj więcej...

makaron orkiszowy

Zalety makaronu orkiszowego?

Makaron to jeden z najpopularniejszych posiłków. Ten włoski produkt niewątpliwie podbił świat. Występuje w niezliczonej liczbie wersji, kształtów i zastosowań. Dzięki temu, jak uniwersalny jest makaron, z jak wielu różnych składników można go wytwarzać, możliwe jest znalezienie także wersji dietetycznych. Zaś wśród wszystkich makaronów dietetycznych na szczególną uwagę zasługuje makaron orkiszowy. To jemu poświęcamy dzisiejszy artykuł.

Czytaj więcej...

makaron

Do czego używa się makaronu Durum?

W ofercie sklepów spożywczych można znaleźć różnego rodzaju makarony. Różnią się one między sobą pewnymi cechami. Na przykład jedne zrobione są z dodatkiem jaj, a inne nie. Głównym czynnikiem, który dzieli makarony, jest jednak typ mąki wykorzystanej do produkcji makaronu. Ten produkt spożywczy może być bowiem wykonany zarówno z mąki pszennej, jak i z mąki pełnoziarnistej.

Czytaj więcej...

Z czego wyrabia się makarony razowe?

Makaron razowy, czyli pełnoziarnisty, jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego. Zawarte w nim składniki chronią przed wieloma chorobami i są elementem większości najzdrowszych diet. Co takiego zawiera makaron razowy i dlaczego warto na stałe umieścić go w swoim jadłospisie?

Czytaj więcej...

makaron dietetyczny

Czy makaron dietetyczny smakuje tak samo jak zwykły?

Makaron jest wspaniałym produktem spożywczym. Nie jest żadną nowością, bo jemy go od lat. Nasze babcie same wyrabiały makaron, który był wyśmienity. Dziś również możemy zrobić go samemu, ale z braku czasu i wygody, kupujemy w sklepach. Wybór jest tak duży, że praktycznie możemy jeść taki makaron, jaki tylko chcemy. Producenci starają się dogodzić konsumentom i wciąż wymyślają nowy rodzaj makaronu. Za co kochamy makaron? Można go spożywać na wiele sposobów. Makaron dodajemy do zup i mięs. Jest też głównym składnikiem zapiekanek i spaghetti. Lista dań z użyciem makaronu jest długa.

Czytaj więcej...

gotowanie makaronu

Jak prawidłowo gotować makaron?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makaronu. Nie każdy wie jednak, jak go przyrządzić, aby był naprawdę smaczny. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów pasty. W związku z tym niemała grupa osób rezygnuje z trzymania się przy jej gotowaniu jakichkolwiek innych wskazówek niż tych, które podane są na opakowaniu. Okazuje się jednak, że istnieją uniwersalne rady, które mogą sprawić, że każdy makaron będzie smakować wyśmienicie i stanie się doskonałym uzupełnieniem niezliczonej liczby dań.

Czytaj więcej...