Blog

odlewanie wody z makaronu

Czy należy płukać ugotowany makaron?

Czy należy płukać ugotowany makaron? To pytanie, które zadaje sobie wiele osób, zarówno amatorów gotowania, jak i profesjonalnych kucharzy. Wbrew pozorom, odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna i zależy od kilku czynników. W niniejszym artykule postaramy się przeanalizować te czynniki.

Czytaj więcej...

gotowanie makaronu

Podstawowe błędy przy gotowaniu makaronu

Nawet w przypadku tak prostego produktu jak makaron, istnieje wiele powszechnych błędów, które mogą zrujnować potencjalnie doskonały posiłek. Od nieprawidłowej wielkości garnka po złą technikę gotowania – istnieje wiele pułapek, w które można wpaść. W tym wpisie omówimy najczęściej popełniane błędy przy gotowaniu makaronu.

Czytaj więcej...

mieszanka makaronów

Ciekawe akcesoria kuchenne dla fanów dań z makaronem

Makaron to jedno z ulubionych dań wielu osób, nie tylko ze względu na swoją wszechstronność, ale także szybkość przygotowania. Dla fanów makaronowych potraw warto zaopatrzyć się w nieco bardziej nietypowe akcesoria kuchenne, ułatwiające gotowanie i sprawiające, że dania staną się jeszcze bardziej wyjątkowe. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy ciekawe akcesoria kuchenne dla miłośników makaronu, które warto mieć w swojej kuchni.

Czytaj więcej...

maszynka do makaronu

Jak działa maszynka do makaronu?

Maszynka do makaronu to niezastąpione narzędzie w każdej kuchni miłośnika włoskich smaków. Dzięki niej możemy w prosty sposób przygotować makaron o różnych kształtach i smakach, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się bliżej temu urządzeniu i dowiemy się, jak działa maszynka do makaronu oraz jakie są jej zalety.

Czytaj więcej...

makaron

Różnice między suchym a świeżym makaronem

Makaron to jeden z ulubionych składników kulinarnych Polaków, a także popularne danie na całym świecie. Istnieje wiele różnych rodzajów makaronów, które można znaleźć na rynku, ale jednym z najbardziej istotnych podziałów jest różnica między suchym a świeżym makaronem. W tym artykule przyjrzymy się blisko dylematowi, jaki stoi przed każdą osobą rozważającą zakup makaronu – czy postawić na suchy, czy może świeży produkt.

Czytaj więcej...

dłonie które wyrabiają ciasto na makaron

Jak produkuje się makarony?

Makaron to nie tylko domena włoskiej kuchni. Również w tradycji polskiej ten rodzaj dodatku do potraw cieszy się uznaniem wielu Polaków. Wiele rodzin nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu w postaci rosołu z makaronem, czy też pysznego podwieczorku opartego na jabłkach z makaronem  i cynamonem. Na czym polega sekret idealnej pasty?

Czytaj więcej...

makaron

Czy dania z makaronem pełnoziarnistym mogą być smaczne?

Często panuje mylne przekonanie, że to przede wszystkim dania z jasnym makaronem są smaczne. Może to wynikać z faktu, że pełnoziarnisty w dużej mierze wykorzystywany jest przez osoby akurat będące na diecie, które mogą stosować inne składniki do przygotowywania swoich dań. Jak się jednak okazuje, wysokiej jakości makaron z pełnego ziarna to doskonały towarzysz dla pysznych potraw.

Czytaj więcej...

makaron kokardki

Co wybrać, makaron jajeczny czy bezjajeczny – porównanie

Zdecydowana większość z nas uwielbia dania z makaronami, które są niezwykle smaczne i pożywne. Na całym świecie jest jednak naprawdę wiele rodzajów makaronów, a jednym z kryteriów podziału jest nie tylko ich kształt, ale też to, czy zawierają one jajka, czy są ich pozbawione. Czym wyróżniają się te dwa ostatnie rodzaje oraz kiedy dokładnie warto po nie sięgnąć?

Czytaj więcej...

makaron

Makaron bez cholesterolu – czy to możliwe?

Makaron to jeden z najpopularniejszych składników potraw. Ma on liczne zalety, które decydują o tym, że często pojawia się na domowych i restauracyjnych stołach. Po pierwsze jest niesamowicie pożywny. To bogate źródło węglowodanów niezbędnych do codziennego funkcjonowania, ale obfituje on również w białko. Poza tym makaron jest dostępny w wielu odmianach.

Czytaj więcej...

pszenica

Walory pszenicy DURUM

Często można spotkać się z krzywdzącym stereotypem dotyczącym tego, że stawiając na zdrowe odżywienia i nie chcąc przytyć, należy unikać produktów, których głównym składnikiem jest pszenica. Nic bardziej mylnego — wybierając odpowiedni rodzaj pszenicy, jak durum, dostarcza się swojemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jakie właściwości ma odmiana twardej pszenicy? Dlaczego warto po nią sięgać?

Czytaj więcej...