Zalety makaronu orkiszowego?

Makaron to jeden z najpopularniejszych posiłków. Ten włoski produkt niewątpliwie podbił świat. Występuje w niezliczonej liczbie wersji, kształtów i zastosowań. Dzięki temu, jak uniwersalny jest makaron, z jak wielu różnych składników można go wytwarzać, możliwe jest znalezienie także wersji dietetycznych. Zaś wśród wszystkich makaronów dietetycznych na szczególną uwagę zasługuje makaron orkiszowy. To jemu poświęcamy dzisiejszy artykuł.

Jakie zalety ma makaron orkiszowy?

Oczywiście poza tym, że jest pyszny – makaron orkiszowy ma szereg przymiotów, który czyni go świetnym dodatkiem do wielu posiłków. W naszym asortymencie znajduje się makaron orkiszowy produkowany domowymi metodami wyłącznie z naturalnych składników, co jeszcze bardziej podnosi jego wartość. Makron orkiszowy ma następujące zalety:

  • reguluje trawienie – zawarty w nim błonnik przyspiesza przemianę materii;
  • pozytywnie wpływa na wątrobę;
  • obniża cholesterol;
  • wspomaga krążenie;
  • wspomaga koncentrację i pamięć.

Generalnie rzecz ujmując należy powiedzieć, że orkisz pozytywnie wpływa na cały organizm – ze względu na zawarty w nim zestaw składników odżywczych nie tylko ma dobry wpływ na włosy, paznokcie i skórę, ale wspomaga też narządy wewnętrzne. Biorąc pod uwagę stosunek wartości odżywczych do kalorii, makaron orkiszowy jest po prostu bardziej wartościowy.

Jak przyrządzić makaron orkiszowy?

Zawarte w nim macierzyste substancje odżywcze powodują, że nadaje się nie tylko dla osób uczulonych na gluten czy też pszenicę, ale również dla tych, którzy cierpią na problemy z trawieniem. Warto wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ korzystnie wpłynie na wszystkich domowników. Makaron orkiszowy można przyrządzać i na słono, i na słodko. Możesz podać go klasycznie, po włosku: aglio e olio, czy na oliwie z czosnkiem. Jeżeli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, wypróbuj przepis ze szpinakiem i suszonymi pomidorami lub świeżymi pomidorami koktajlowymi. Można też po ugotowaniu podsmażyć makaron orkiszowy z cynamonem i masłem, a następnie podać z białym serem.