Z czego wyrabia się makarony razowe?

Makaron razowy, czyli pełnoziarnisty, jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego. Zawarte w nim składniki chronią przed wieloma chorobami i są elementem większości najzdrowszych diet. Co takiego zawiera makaron razowy i dlaczego warto na stałe umieścić go w swoim jadłospisie?

Co to jest makaron razowy?

Zamiennie stosuje się nazwę "makaron pełnoziarnisty", która dobrze oddaje jego zawartość. Taki makaron powstaje z pełnego ziarna, w którego skład wchodzą łuska, zarodek i bielmo. W trakcie rafinacji (oczyszczania) odrzucane są łuska i zarodek. Makaron pełnoziarnisty przygotowuje się z mąki pszennej lub żytniej. W pierwszym przypadku makaron jest brązowożółty, w drugim - ciemnobrązowy. W stu gramach ugotowanego makaronu razowego znajduje się ok. 26 g węglowodanów, 6 g białka i tylko 1 g tłuszczu.

Dlaczego makaron razowy jest zdrowszy od tradycyjnego?

Makaron razowy jest bogaty w substancje odżywcze, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Jego głównym składnikiem jest błonnik. Dzięki niemu poprawia się metabolizm, znikają problemy z trawieniem oraz zaparcia. Błonnik zmniejsza też wchłanianie złego cholesterolu, co skutecznie hamuje rozwój chorób krążenia. Spożywanie makaronu razowego zaleca się też cukrzykom, ponieważ obniża stężenie glukozy we krwi, ale też pozwala przez dłuższy czas utrzymać uczucie sytości. To z kolei sprawia, że nie czujemy potrzebny sięgnięcia po przekąskę przed kolejnym posiłkiem.

Makarony pełnoziarniste zawierają też witaminy z grup B, witaminę E oraz mnóstwo cennych minerałów: od chromu i cynku, przez fosfor, magnez, potas, sód, wapń aż po żelazo. Ich korzystny wpływ na organizm jest nieoceniony. Wspierają przemianę materii, spalanie tłuszczów, kontrolują pracę mięśni czy utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

Do jakich dań stosować makaron razowy? W tej kwestii ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia, ale najlepiej użyć go do lekkostrawnych posiłków. Warto podkreślić, że makaron nie jest kaloryczny, a tuczące są wyłącznie dodatki, z którymi przygotujemy i podamy całe danie.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.