Walory pszenicy DURUM
Często można spotkać się z krzywdzącym stereotypem dotyczącym tego, że stawiając na zdrowe odżywienia i nie chcąc przytyć, należy unikać produktów, których głównym składnikiem jest pszenica. Nic bardziej mylnego — wybierając odpowiedni rodzaj pszenicy, jak durum, dostarcza się swojemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jakie właściwości ma odmiana twardej pszenicy? Dlaczego warto po nią sięgać?
Pszenica twarda bogata w składniki odżywcze
Z pszenicy durum produkowana jest mąka semolina, z której powstają makarony, a także kasza kuskus. Należy dodać, że te produkty są syte, dzięki wysokiej zawartości skrobi. Dostarczają więc energii na długi czas, a przy tym nie mają dużej liczby kalorii. Pszenica durum nie zawiera praktycznie sodu, więc specjaliści zalecają ją osobom, zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto im krócej gotowany jest makaron czy kasze durum, tym mają one niższy indeks glikemiczny, co jest istotną informacją dla cukrzyków. Tego rodzaju twarda pszenica stanowi źródło luteiny, której zawdzięcza swój żółty, złocisty kolor. Substancja ta jest niezbędna do utrzymania dobrego wzroku. Durum to też doskonałe źródło witamin z grupy B, dokładniej B1, B2 B5 i B6, a także takich pierwiastków jak żelazo, cynk, fosfor, mangan oraz potas i miedź.
Produkty z tego rodzaju pszenicy są również zalecane kobietom w ciąży, ponieważ mają wysoką zawartość kwasu foliowego. Przypadnie ona do gustu smakoszom, ponieważ ma wyrazisty, ale przyjemny smak, więc można ją łączyć z wieloma dodatkami. Sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i nieco słodszych. Po pszenicę durum bez wyrzutów sumienia mogą sięgać osoby dbające o linię, ponieważ 100 gram makaronu, z tego zboża zawiera jedynie około 330 kalorii. Jedynym przeciwskazaniem dla jedzenia pszenicy jest alergia na gluten. Pszenica durum, wyróżniająca się twardym bielmem, to doskonałe źródło węglowodanów, tłuszczy oraz białka. Jest ona zdrowszym odpowiednikiem zwykłej, pszennej mąki.