Skąd pochodzi makaron? Odpowiedź Cię zaskoczy!

Makaron jednoznacznie kojarzy się nam z Włochami. Nic dziwnego, w końcu to właśnie tam powstały uwielbiane na całym świecie potrawy – spaghetti bolognese, tagliatelle frutti di mare czy lasagne. Ale czy to właśnie Włosi wynaleźli makaron? Sprawdź, skąd pochodzi kochana przez wszystkich pasta!

Spory o prawo do miana ojczyzny makaronu

Pochodzenie pasty nie jest tak proste do określenia. Według archeologów początki makaronu sięgają nawet 4 tysięcy lat wstecz. To właśnie na okres neolitu datuje się pierwsze ślady istnienia tej potrawy znalezione w południowych Chinach. Właśnie tak! Chiny! To właśnie mieszkańcom tego kraju wielu ludzi przypisuje wynalezienie makaronu, który później został przewieziony do Europy przez kupców-podróżników. Nie jest to jednak pewne. Podobno Chińczycy używali przy produkcji makaronu ziaren prosa, nie pszenicy. Kto w takim razie wpadł na pomysł zastosowania drugiego z wymienionych zbóż? Mówi się zarówno o starożytnych Grekach, jak i Etruskach – przodkach starożytnych Rzymian.

Rozwój i popularyzacja pasty

Pierwszy makaron wcale nie wyglądał ani nie smakował tak samo jak ten, który znamy teraz. W kontekście pierwszych à la makaronowych dań wspomina się raczej o okrągłych plackach z mąki i wody. Do ich rozpowszechnienia i kolejnych przemian przyczynili się podróżnicy oraz kupcy. Makaron zaczął przyjmować formy podobne do tych uwielbianych dzisiaj przez smakoszy na całym świecie. Do produkcji pasty wykorzystywano zarówno pszenicę twardą, jak i miękką. Następnie pojawił się makaron suchy, makaron 4-jajeczny, bezglutenowy, bez cholesterolu i wiele innych. Na sklepowych półkach aż roi się od odmian makaronu różniących się nie tylko składem, ale także kolorem i kształtem. Niezależnie od tego, skąd pochodzi, na całym świecie nie brak jego wielbicieli!