Jak przechowywać makaron?
Makaron jest jednym z produktów stanowiących podstawę naszej diety. Jest nie tylko odżywczy, sycący i smaczny, ale także łatwy w przygotowaniu. Jego niewątpliwą zaletą jest także długi termin przydatności do spożycia. Przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek, jak przechować makaron, by na dłużej zachował on swój smak, kolor i wartości odżywcze.
Jak przechowywać suchy makaron?
Producenci makaronów 4-jajecznych i innych jego typów najczęściej jako opakowania stosują plastikowe torebki, które skutecznie chronią produkty przed wilgocią. Aby spełniały one swoją funkcję także po otwarciu, warto zaopatrzyć się w plastikowe klipsy, które umożliwią ich szczelne zamknięcie. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie przezroczystych, wielorazowych pojemników. Ich sztywna forma ułatwia zachowanie porządku w szafkach z suchymi produktami, a przezroczyste tworzywo umożliwia szybkie sięgnięcie po odpowiedni artykuł. Ich zaletą jest nie tylko komfort użytkowania, ale także estetyka – na rynku możesz znaleźć pojemniki w wielu kształtach, rozmiarach i wzorach, które łatwo dopasujesz do wystroju kuchni.
Przechowywanie makaronu po ugotowaniu
Powszechnie wiadomo jest, że makaron lepiej smakuje zaraz po ugotowaniu, jednak niewykorzystanej porcji ugotowanego makaronu nie warto wyrzucać do kosza. Wystarczy poznać odpowiednie metody przechowywania, by zachować jego świeżość na dłużej. I w tym przypadku sprawdzą się szczelnie zamykane pojemniki ze szkła lub tworzyw sztucznych. Wystarczy zamknąć w takim pojemniku makaron i schować go do lodówki, a następnie spożyć w ciągu 3-4 dni. Jeśli obawiasz się, że makaron się poskleja, dodaj do niego kilka kropel oleju. Jest to nie tylko sposób na skuteczne ograniczenie ilości marnowanej żywności, ale także sprytna metoda przygotowania posiłków na zapas.