Jak prawidłowo gotować makaron?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makaronu. Nie każdy wie jednak, jak go przyrządzić, aby był naprawdę smaczny. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów pasty. W związku z tym niemała grupa osób rezygnuje z trzymania się przy jej gotowaniu jakichkolwiek innych wskazówek niż tych, które podane są na opakowaniu. Okazuje się jednak, że istnieją uniwersalne rady, które mogą sprawić, że każdy makaron będzie smakować wyśmienicie i stanie się doskonałym uzupełnieniem niezliczonej liczby dań.

Gotowanie makaronu — praktyczne porady

Po pierwsze, do gotowania makaronu warto wybierać garnki, w których cały produkt zmieści się bez problemu. Wybranie mniejszego naczynia może spowodować, że jedna część makaronu będzie rozgotowana, a druga — niedogotowana. Jeśli przygotowuje się spaghetti i nie ma się dostępu do odpowiednio dużego garnka, należy najpierw makaron zanurzyć w wodzie do połowy, a następnie delikatnie spróbować go wygiąć w taki sposób, aby zmieścił się cały. Powinno się używać co najmniej 1 litra wody na 100 g produktu, ponieważ to znacznie poprawia smak pasty. Do takiej porcji należy również dodać około 8 gramów soli. Podobnie jak w przypadku samego makaronu, sól trzeba dodać dopiero wtedy, gdy woda zacznie się gotować. Dodanie przyprawy w innym momencie sprawi, że pasta nie będzie smakować zgodnie z oczekiwaniami. Jeśli makaron po ugotowaniu ma być połączony z sosem, nie należy, wbrew powszechnej opinii, dodawać do niego oliwy, ponieważ, zamiast zapobiec sklejaniu się makaronu, może ona zepsuć danie, sprawiając, że spłynie z niego sos. Kolejnym mitem jest przekonanie, że pastę należy po odcedzeniu zlać zimną wodą — to jednak powoduje wypłukanie skrobi i utratę smaku produktu.