Do czego używa się makaronu Durum?
W ofercie sklepów spożywczych można znaleźć różnego rodzaju makarony. Różnią się one między sobą pewnymi cechami. Na przykład jedne zrobione są z dodatkiem jaj, a inne nie. Głównym czynnikiem, który dzieli makarony, jest jednak typ mąki wykorzystanej do produkcji makaronu. Ten produkt spożywczy może być bowiem wykonany zarówno z mąki pszennej, jak i z mąki pełnoziarnistej.
Szczególnym typem makaronu jest makaron Durum. Nazwa tego produktu pochodzi po prostu od pszenicy o odmianie Durum, z której otrzymuje się mąkę zwaną semoliną. Ma ona specyficzne cechy, które wpływają zarówno na smak, jak i na właściwości odżywcze makaronu Durum. Generalnie rzecz biorąc, pszenica Durum posiada twarde i szkliste ziarno, któremu towarzyszy bursztynowo-żółte bielmo. Zaś jeśli chodzi o właściwości odżywcze i wpływ semoliny na stan organizmu, to trzeba powiedzieć, że produkty otrzymywane z tej mąki świetnie nadają się na to, żeby stanowić składnik zbilansowanej i zdrowej diety. Można je z powodzeniem stosować w trakcie procesu odchudzania i nie tylko.
Różnorodność potraw
Z makaronu Durum da się przygotować wiele świetnych potraw. Jest on stałym składnikiem kuchni włoskiej, w której spożywany jest pod mnóstwem postaci. Semolina ma tę zaletę, że da się z niej wytwarzać produkty o bardzo różnych kształtach. Makaron Durum to zarówno nitki spaghetti czy bavette, jak i pióra penne czy kokardki farfalle. Przepisów na dania, które można przygotować z tego rodzaju makaronów jest naprawdę mnóstwo. Jest z nich w stanie powstać zarówno spaghetti napoli, czyli potrawa z dość prostym w przygotowaniu, ale pysznym sosem pomidorowym, jak i penne al tonno, czyli makaron w kształcie piór z dodatkiem tuńczyka.
Mimo że zastosowanie makaronu Durum jest bardzo szerokie, istnieje także sfera, w której nie da się go wykorzystać. Semolina nie nadaje się bowiem do tego, zęby stanowić składnik diety osób nie tolerujących glutenu. Pszenica Durum posiada dużą ilość tego składnika. Warto więc o tym pamiętać i wykorzystywać makaron Durum do przyrządzania tych potraw, które będą spożywane przez osoby nie mające przeciwwskazań do przyjmowania glutenu.