Czy makaron dietetyczny smakuje tak samo jak zwykły?

Makaron jest wspaniałym produktem spożywczym. Nie jest żadną nowością, bo jemy go od lat. Nasze babcie same wyrabiały makaron, który był wyśmienity. Dziś również możemy zrobić go samemu, ale z braku czasu i wygody, kupujemy w sklepach. Wybór jest tak duży, że praktycznie możemy jeść taki makaron, jaki tylko chcemy. Producenci starają się dogodzić konsumentom i wciąż wymyślają nowy rodzaj makaronu. Za co kochamy makaron? Można go spożywać na wiele sposobów. Makaron dodajemy do zup i mięs. Jest też głównym składnikiem zapiekanek i spaghetti. Lista dań z użyciem makaronu jest długa.

Zwykły makaron

Makaron jajeczny, powiedzmy tradycyjny, doskonale znamy. Zupy takie jak np. rosół, pomidorowa, czerwony barszcz czy grzybowa, z makaronem smakują wyśmienicie. Dobieramy tylko kształt i grubość produktu i po kilku minutach gotowania, kluski dodajemy do danej zupy. Oczywiście nie tylko dodajemy do zup, ale też do mięs. Wystarczy dorobić sos i danie gotowe. Makaron z firmy Anna jest pożywny i to jest jego główna zaleta, drugą jest smak. Makaron uwielbiają wszyscy, nawet dzieci. Jeśli chcemy zrobić samemu, wystarczy mąkę połączyć z jajkami, dodać odrobinę wody, zagnieść ciasto i rozwałkować oraz pokroić na dowolne paski lub kształty.

Makaron durum

Makaron durum jest zdrowszy i bardziej odżywczy niż wytwarzany ze zwykłej mąki pszennej. Szczególnie zalecany jest dla osób odchudzających się i uprawiających sport. Mąka z pszenicy durum zawiera więcej żelaza, fosforu, miedzi, potasu, cynku, manganu i kwasu foliowego oraz witamin z grupy B niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera także luteinę, która wspomaga wzrok i chroni przed działaniem wolnych rodników. Makaron z mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z tego: 2 g stanowią tłuszcze, 12 g białko, 7 g błonnik i 64 g węglowodany.

Makaron pełnoziarnisty a zwykły

Różnica między makaronem pełnoziarnistym a tymi z białej mąki wynika ze sposobu produkcji. Makaron pełnoziarnisty różni się przede wszystkim kolorem od zwykłego. Jest ciemniejszy i bardziej brązowy. Ponadto makaron pełnoziarnisty ma inny smak niż zwykły. Smak makaronu pełnoziarnistego jest nieco bogatszy, wyczuwa się w nim więcej elementów składowych, niż w zwykłym makaronie. Makaron pełnoziarnisty jest twardszy od jajecznego ze zwyklej mąki. Największą zaletą makaronu pełnoziarnistego są wartości odżywcze, które zapewniają organizmowi witaminy i przeciwutleniacze. Pełnoziarnisty makaron jest jednym z głównych źródeł węglowodanów. W dodatku po jego spożyciu poziom cukru w organizmie wolniej się podnosi, błonnik w makaronie wspomaga odchudzanie, bo zapewnia uczucie sytości.

Najlepszy makaron, czyli jaki

Najlepsze i najzdrowsze makarony to ciemne produkty, wytwarzane z pełnego ziarna. Zawierają wartościowe mikroelementy i błonnik. Są źródłem węglowodanów, co nie jest bez znaczenia dla naszego organizmu. Makron biały jest zalecany sportowcom, z uwagi na obecność łatwo przyswajalnej energii w postaci skrobi. Makaron zwykły nie zawiera błonnika, więc jego spożycie przed treningiem nie podrażnia jelit w czasie ćwiczeń. Biały makaron zawiera mniej mikroskładników odżywczych niż pełnoziarnisty. W zwykłym makaronie są witaminy z grupy B i żelazo, a także niektóre białka.